مهمترین مفهوم در AI، الگوریتم است. الگوریتم فرمولهای ریاضی هستند که یک کامپیوتر معمولی را قادر میسازند تا به صورت هوشمندانه به حل مسئله بپردازد. الگوریتمها در واقع کامپیوتر را قادر میکنند تا به صورت مستقل به یادگیری بپردازد.
یادگیری ماشین همان هوش مصنوعی نیست! بلکه یادگیری ماشین تنها بخشی از هوش مصنوعی است؛ اما موضوعات آنها همپوشانی زیادی دارند. یک الگوریتم یادگیری ماشین، با دیدن مجموعهای از دادهها میتواند به یک هوشمندی نسبی برسد. به عنوان مثال کافی است عکس گربههای زیادی را به الگوریتم یادگیری ماشین نشان دهید تا از آن پس قادر به تشخیص هر گربهای باشد.
اگر بخواهیم الگوریتمهای AI دقت و درستی بالاتری داشته باشند، باید از شبکه عصبی استفاده کنیم. شبکه عصبی بسیار شبیه به سیستم عصبی انسان است. یک شبکه عصبی با شکستن دادهها و تجزیه و تحلیل آنها در لایههای مختلف از شبکه، کامپیوتر را قادر میسازد تا مسائل پیچیده را حل کند.
یادگیری عمیق (Deep Learning) بخشی از خانوادهی بزرگتر یادگیری ماشین است که بر روشهایی تمرکز دارد که مبتنی بر شبکههای عصبی مصنوعی هستند. یادگیری عمیق تکنولوژی اصلی ساخت خودروهای خودران است؛ یادگیری عمیق به خودروها این توانایی را میدهد که تابلوها را شناسایی کنند، و یا تیر چراغ برق را از انسان تشخیص دهند. یادگیری عمیق تکنولوژی کلیدی مورد استفاده در رابط کاربری صوتی تلفنهای همراه، تبلتها، تلویزیونها و هندزفریها است. مدتی است که یادگیری عمیق توجه بیشتری را به سمت خود جلب کرده است؛ چرا که نتایجی را با خود به همراه داشته است که هیچگاه در گذشته ممکن نبودهاند.
پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing) یا به اختصار، NLP، یکی از شاخههای هوش مصنوعی است که به تعاملات بین رایانه و انسان، از طریق زبان طبیعی میپردازد. هدف غایی NLP، خواندن، رمزگشایی، فهم و درک زبان انسان با روشی ارزشمند است. بیشتر روش های پردازش زبان طبیعی برای استخراج و فهم معنای زبان انسانی، مبتنی بر تکنیکهای یادگیری ماشین است.
نوع یادگیری AI و انسان، بسیار به یکدیگر شبیه است؛ یکی از راههای آموزش به کامپیوتر به شیوه انسانی، استفاده از یادگیری تقویتی (reinforcement learning) است. در این روش، هدفی به رایانه داده میشود که به صورت دقیق تعریف نشده است! به عنوان مثال به رایانه میگوییم که «جواب را پیدا کن» یا «بهرهوری را بالا ببر». این اهداف متریک معینی ندارند؛ پس از آن که رایانه به هدف دست یافت، نتیجه را در اختیار انسان قرار میدهد تا بررسی شود. هوش مصنوعی فیدبک را از انسان میگیرد و خود را اصلاح میکند تا به نتیجه مطلوب دست یابد.
هوش مصنوعی
درباره این سایت